Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Méregtelenítés a léleknek....

 

Így méregtelenítsd a lelked!

2011. 04. 18., 15:03Korsós Krisztina Alíz - életmód-tanácsadó
 

Míg az éltető első tavaszi napsugarak a szabadba csábítanak, addig a téli hónapok alatt lassan kimerült tartalékaink hatására egyre inkább úgy érezzük, úrrá lesz rajtunk a tavaszi fáradtság. Ilyenkor egyre többen kezdenek tisztítókúrába, méregtelenítésbe, böjtölésbe, ami nem csak a testnek tesz jót.

Thinkstock

A klasszikus böjt ideje tavasszal van. Korábban a táplálékhiány játszott ebben szerepet, mivel a télen felhalmozott készletek ekkorra fogytak el. De szimbolikusan is ideális időszak ez a böjtre, hiszen a tavasz mint a megújulás szimbóluma ösztönzőleg hathat mindenkire. A méreganyagok a szervezetben előbb-utóbb betegségek kialakulásához vezethetnek. A szervezetben minden méreganyagnak számít, amit a szervezet nem tud feldolgozni, illetve befogadni. Ahogy testünk megszabadul a lerakódott salakanyagoktól, úgy regenerálódnak sejtjeink, életerőnk megújul és feltöltődünk energiával. A böjt a környezetünkre is hatással van: böjt után gyakran érez kedvet az ember a tavaszi nagytakarításhoz.

A figyelem a testen, de a cél a lelken van

A böjtölés túlmutat egy egészségügyi problémák legyőzésére használatos módszeren. Bár egy gondosan megválasztott böjt során kiürülnek a szervezetből a méreganyagok, a lelki gondokat sokszor ugyanúgy cipeljük tovább, amely így újra és újra megmérgezheti testünket. A bennünk rejlő konfliktusok, melyeket nem tudtunk feldolgozni, vagy csak elnyomtunk az évek során, mint "lelki mérgek" élnek bennünk. A testnek és léleknek egyensúlyban kell lennie, a kettő állapota teljes mértékben függ egymástól. A tapasztalatok azt igazolják, hogy ha a salaktalanítás kizárólag a test szintjén történik, és a lélek nem szabadul meg terheitől, akkor a salakanyagok fizikai szinten hamar visszakerülnek a szervezetbe. Érdemes megszabadulni minden olyan negatív érzéstől, mint a stressz, gyűlölet, bűntudat, harag, irigység, félelem. A lélek méregtelenítése elsősorban az elengedés, illetve megbocsátás útján lehetséges.
 

Thinkstock

A méregtelenítés megtervezése elengedhetetlen, enélkül nem garantálható a siker. Tervezzük meg:

- a méregtelenítés módját: Választhatunk szigorúbb és megengedőbb böjt között. Ismerve személyiségünket, kitartásunkat, ne tűzzünk ki elérhetetlen célokat, válasszunk olyan módszert, amelyet véghez is tudunk vinni. Ha először kísérletezünk, kérdezzük ki szakember véleményét.
- a méregtelenítés kezdési időpontját: Vegyük figyelembe a Hold állását, amely szerint a böjtre a fogyóhold a legalkalmasabb időpont, ekkor egyébként is könnyebben szabadulunk meg a méreganyagoktól.
- a méregtelenítés hosszát, hogy hány napig tartson.
- amennyiben első alkalommal végzünk méregtelenítést, ideális, ha a böjt ideje alatt nem dolgozunk, így jobban rá tudunk lelkileg is hangolódni a salaktalanításra.
- kiegészítésképpen egyéb hatékony módszerekkel - pl. szaunázással, masszázzsal - is erősítsük a böjt hatását.
- lelkileg is hangoljuk rá magunkat a méregtelenítésre, pl. meditációval, relaxációval, légzésterápiával, stresszoldó gyakorlatokkal.

Néhány praktika böjt idejére:

- Ha a böjt idején nehéz felfüggeszteni a szociális létünkhöz kapcsolódó dohányzást és/vagy alkoholfogyasztást, akkor erre a rövid időre szüneteltessük a nagy baráti találkozókat.
- Feküdjünk korán, aludjunk minél többet a böjt ideje alatt. A kipihent szervezet sokkal kevesebb energiát igényel.
 

Thinkstock

- Mielőtt a böjtöt elkezdenénk, már a ráhangolódás időszakában kezdjünk egy könnyed diétát, ezáltal az átállás is könnyebben megtörténik.
- Lehetőség szerint még a böjt kezdete előtt végezzünk nagytakarítást a konyhában: ürítsük ki a hűtőnket a böjtig, szabaduljunk meg az összes csábító élelemtől, amelyet a böjt idején nélkülöznünk kell.

Sétáljunk minél többet a természetben, sportoljunk a szabadban, kiránduljunk. Élvezzük a tavaszi napsütést, az éltető oxigént. Ha lehetőségünk van rá, autó helyett újra kerékpárral vagy gyalog induljunk munkába. Környezetünket számtalan káros anyag szennyezi a mai világban, főként, ha városban élünk. Ezen anyagok nagy részét kiiktatni nem tudjuk, mégis sokat tehetünk egészségünkért különböző praktikákkal. Használjunk környezetbarát kozmetikumokat, tisztítószereket, csomagolóanyagokat. Legyünk tudatos vásárlók - válasszunk helyben termelt gyümölcsöt, zöldséget a messzi földrészről érkező, sokszor éretlenül leszedettel szemben. Míg a test a lemondást gyakorolja, fontos, hogy a lélek is megfelelőképp táplálkozzon: olvassunk "jó irodalmat", hallgassunk kellemes zenét, töltődjünk pozitív élményekkel. Higgyük el: a néhány nap kitartásnak testi és lelki szinten is meglesz az eredménye.
 

Méregteleníts a Life.hu-val! Györki Niké dietetikus összeállított nektek egy egész hetes, ingyenes programot! Katt ide!