Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


6 memória serkentő tanács

 

Agykutatók 6 memóriaserkentő tanácsa

2011. 01. 03., 8:09Medipress
Ez a cikk 129 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
 
Szeretnéd, ha egy kicsit jobb lenne a memóriád? Ugyanúgy szeretnél emlékezni a nevekre, mint néhány évvel ezelőtt? Az agyműködés szakértői a következő hat egyszerű módszerre esküsznek.

iStockPhoto

1. Névmemória: fókusz, pillanatkép, összekapcsolás

Három lépésből áll: először alaposan koncentrálni kell a névre és az arcra, melyet meg akarunk jegyezni. Ezután készítsünk vizuális pillanatképet a névről és az arcról, és jegyezzük meg a legfeltűnőbb
vizuális jegyeket (nagy fül, kék szem stb.). Harmadszor kapcsoljuk össze a két képet - az ősz hajú Anna például lehet öttagú banda. Az asszociáció segít bevésni a nevet, és amikor legközelebb találkozunk a személlyel, nagyobb az esélye, hogy beugrik a neve.

2. Újabb névtrükk: használjuk, nehogy elfelejtsük!

Ha nehezen jegyezzük mega neveket, próbáljuk azonnal használni azokat. Amikor például találkozunk Szabó Jánossal, direkt ismételjük meg a nevét: "Örülök, hogy megismerhetem, János." Később pedig a beszélgetés közben is gyakran használhatjuk, például: "Ez tényleg kiváló ötlet, János." Csak arra figyeljünk oda, nehogy túlzásba vigyük, elég néhány percenként egyszer-egyszer említeni.

3. Tevékenységek megjegyzése: képzeljünk el egy képet

Hogyan jegyezhetjük meg a találkozót a barátunkkal, vagy a
gyógyszer bevételét? Képzeljünk magunk elé egy képet, amely összefügg azzal a tevékenységgel, amelyet meg szeretnénk jegyezni. Képzeljük el magunkat, amint narancslevet kortyolunk a reggelizőasztalnál, miközben bevesszük a gyógyszert. Vagy próbáljunk magunk elé idézni egy jellegzetes tereptárgyat azon a környéken, ahol a vegytisztító működik, ahová be kell ugranunk hazafelé.

4. Ha nem akarunk megfeledkezni a tárgyakról, tegyük az utunkba

Ha nincs vizuális emlékeztetőnk, a semmiből kell felidéznünk a válaszokat. Hová tettem az esernyőmet? Ha az esernyőt, napszemüveget, kulcsot közvetlenül az ajtó mellett tartjuk, nagyobb eséllyel találjuk meg és visszük magunkkal. A megszokott tároló, például az esernyőtartó vagy kulcstartó is kiváló
memóriaserkentő. Hasonlóképpen mielőtt hazaindulnánk a munkából, tegyük a szükséges iratokat az asztal mellé a földre, hogy szó szerint belebotoljunk.
 

iStockPhoto

 

hirdetés
5. Esti áttekintéssel idézzük fel a fontos eseményeket

Lefekvés előtt fussunk át gondolatban azokon a fontos eseményeken, amelyeket meg akarunk jegyezni. Telefonon egyeztettünk egy megbeszélést holnapra? Megígértük egy barátunknak, hogy vele fogunk ebédelni? Megismerkedtünk valakivel (neve, foglalkozása, házastársa neve)? Még ennél is jobb, ha egy kis noteszbe leírjuk a kulcsfontosságú mozzanatokat, és a nap végén átolvassuk.

6. Ismétlés a tudás anyja

Nem hiába a híres mondás. Az elnyújtott időközönként történő rendszeres ismételgetés taktikáját
Alzheimer-kóros betegek esetében is alkalmazzák. A módszer a következőképpen néz ki a gyakorlatban: ha például egy nevet vagy egy rövid bevásárló listát szeretnénk megjegyezni, mondjuk el magunknak a nevet vagy a feladatot, majd várjunk 15 másodpercet. Halkan ismételjük meg magunkban (Nagy Lajos, vagy cukor, liszt, tojás). Várjunk 45 másodpercet, és újra ismételjük el. Várjunk újabb 90 másodpercet, és ismételjük meg. Ha még öt perc múlva is emlékszünk rá, nyert ügyünk van. A szakértők szerint a lényeg a szakaszos ismétlés, a folyamatos mormolás nem segít a megjegyzésben.